Stop korrupció: Sajtóközleményünk: Korrupcióellenes javaslatra válaszolt négy párt

Sajtóközleményünk: Korrupcióellenes javaslatra válaszolt négy párt

A „Javaslatok a korrupció visszaszorítására Magyarországon” című tanulmány ajánlásait a DK, az LMP és Párbeszéd támogatja, a Fidesz elutasítja. Az ötven oldalas elemzést és javaslatcsomagot a Transparency International Magyarország a civil szervezeteket tömörítő Civilizáció csoport kezdeményezésére készítette el.

Több civil szervezet levélben kereste meg az országgyűlési választásokon induló és a közvélemény-kutatások szerint mandátumra esélyes pártokat a korrupcióellenes javaslatcsomaggal. A tanulmány többek között azt javasolja, hogy teremtsék meg az ügyészség elszámoltathatóságát, tegyék átláthatóvá a közbeszerzési intézményrendszert, kormánytól független szervezetek ellenőrizzék az EU-s fejlesztési források felhasználását, váljon világossá és szigorúan ellenőrzötté a pártfinanszírozás, hatékony védelemben részesüljenek a közérdekű bejelentők, komolyan ellenőrizzék a döntéshozók és a családtagjaik vagyonosodását, állítsák le a civil szervezetek elleni uszítást, és biztosítsák a kormánybefolyástól mentes, tárgyilagosan tájékoztató média működését. 

A mai napig a DK, a Fidesz, az LMP és a Párbeszéd válaszolt. A három ellenzéki párt kijelentette, hogy amennyiben bejutnak az országgyűlésbe, a tanulmányban leírt célok eléréséért fognak dolgozni. A Fidesz azonban a Transparency International tanulmányát politikai pamfletnek minősítette. Érdekesség viszont, hogy a tanulmány egyetlen állítását sem cáfolta konkrétan, és egyetlen javaslatról sem írta meg, megvalósítása miért nem járulna hozzá a korrupció visszaszorításához.

„A javaslataink pártfüggetlenek, tehát azokat bármilyen összetételű kormány megvalósíthatná” – állapította meg Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

„Ahol nagy a korrupció, ott a nők, a gyermekek és általában a társadalom elesettjei súlyos hátrányokat szenvednek. A korrupció nemcsak erkölcstelen, de felmorzsolja a társadalmi igazságosság biztosításáért felelős nagy rendszereket is: az egészségügyet, az oktatást, a szociális ellátórendszert is” – jelentette ki Betlen Anna, az egyik kezdeményező szervezet, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szakértője.

„Szinte egyenes összefüggés tapasztalható a korrupció elterjedtsége és a környezetszennyezés mértéke között. Az egészséges környezet megteremtéséhez tehát elengedhetetlen a korrupció visszaszorítása” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezetek várják a többi párt válaszát, valamint további civil szervezetek csatlakozását a kezdeményezéshez. A részletek a stopkorrupcio.hu honlapon olvashatók.

Budapest, 2018. március 9.