Stop korrupció: Sajtóközleményünk: Visszahívható képviselőkkel a korrupció ellen

Sajtóközleményünk: Visszahívható képviselőkkel a korrupció ellen

Számos magyar civil szervezet korrupcióellenes kezdeményezéssel fordult a közelgő országgyűlési választásokon induló pártokhoz, illetve képviselőjelöltekhez. A kezdeményezésre öt párt – a DK, a Fidesz, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd – válaszolt, és közülük négy kijelentette: azon fognak dolgozni, hogy a Transparency International idei, Magyarország számára készített korrupcióellenes javaslatai megvalósuljanak. E javaslatokra épül a kezdeményező civil szervezetek 12 pontja, amelyben többek között elszámoltatható ügyészséget, átlátható közbeszerzési intézményrendszert, ellenőrzött pártfinanszírozást követelnek, és sürgetik a civil szervezetek elleni uszítás leállítását.

Több képviselőjelölt nem csak a levegőbe beszél, hanem jogilag kötelező nyilatkozatot tesz a 2018-2022-es parlamenti ciklusra vonatkozóan: ha a 2018. április 8-i választásokon országgyűlési képviselői mandátumot szerez, betartja korrupcióellenes vállalásait, ellenkező esetben pedig haladéktalanul lemond mandátumáról. Amennyiben egy hónapon belül nem mond le, akkor köteles lesz a mindenkori minimálbér összegén felüli teljes havi jövedelmét havonta befizetni a teljes hátralévő országgyűlési mandátumi időszak alatt jótékony célra állami intézménynek. Ha ez a feltétel sem teljesül, az aláíró képviselő perelhető lesz.

A nyilatkozatot eddig hét képviselőjelölt írta alá, köztük Szél Bernadett és Hadházy Ákos is. További jelöltek aláírását is várják a kezdeményező civil szervezetek, amelyek között megtalálható a Levegő Munkacsoport, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Magyarországi Európa Társaság, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) Ifjúsági Tagozata és a Védegylet is.

A kezdeményezéssel kapcsolatos részletek a www.stopkorrupcio.hu honlapon olvashatók.

Budapest, 2018. március 28.